En iyi profesyonel kurgu yazılımı hangisidir?

07-02-2022 16:34
En iyi profesyonel kurgu yazılımı hangisidir?

En iyi kurgu yazılımı hangisi sorusu özellikle kurgu editörleri arasında hep tartışılan bir konudur. Cevabı kişiye göre değişkenlik gösteren bu soru için kurgu projesinin tüm elemanlarını detaylarıyla ele almak gerekir. Bir video kurgu projesinde gereken temel malzeme, görüntü ve sesten oluşan bir video dosyasıdır. Bu dosyayı ise bir video kamera üretir. Günümüzde bir video üretimi için kullanılan kameraların hemen hemen tamamı artık kartlara veya disklere kayıt yapan dijital kameralar. Yakın bir zamana kadar, neredeyse üretimleri biten kasetli kameralarla çekim yapıldığında capture işlemi denilen kasetleri bilgisayara aktarma süreci vardı ve bu da iş akışını oldukça yavaşlatmaktaydı. Dijital ortamlara kayıt yapan günümüz kameralarında ise görüntü ve sesler bilgisayara dosya olarak aktarıldığı için inanılmaz bir zaman kazancı sağlanıyor.

En iyi kurgu yazılım hangisidir 3

Dosyalar bilgisayara aktarıldıktan sonra ise devreye kurgu yazılımı giriyor. Bir video kurgu projesinde, donanımların ve çevresel şartların en ideal durumda olduğunu varsayarsak yaratıcılık için en önemli öğe profesyonel kurgu yazılımıdır. Kurgu editörü, yazılım ne kadar profesyonelse ve ne kadar zengin özelliklere sahipse, onu kullanabildiği ölçüde mükemmel işler çıkarabilir.

Sektörde en çok tercih edilen profesyonel en iyi kurgu yazılımları

Günümüzde sektörün önde gelen profesyonel video kurgu yazılımlarıyla, her türlü ortamı yerel formatında düzenleyebiliyor ve televizyon, web, sosyal medya ve film kurgusu için canlı renkler içeren profesyonel prodüksiyonlar hazırlayabiliyorsunuz. Bu yazılımların en popülerleri ise Grass Valley’in EDIUS, Adobe’nin Premiere Pro ve Apple’ın Final Cut Pro programları. Bu programların temel işlevi aslında aynı ancak içlerinde kendine has özellikler barındırıyorlar.

Bir kurgu editörünün en büyük isteği en etkileyici prodüksiyonları hazırlamaktır. Bu bağlamda editörler, ne istediğini belirleme ve istediği sonuca ulaşma sürecinde sorunsuz ve hızlı ilerleyebileceği programı seçerek yoluna devam eder. Günümüz Non Linear Editing(NLE) yani sayısal kurgu programlarıyla, kod çevrimiyle uğraşmadan geniş yerel format desteği sayesinde akıllı telefonlarla çekilen videolardan 8K çekimlere kadar neredeyse her türlü ortamı düzenleyebiliyorsunuz.

EDIUS

EDIUS, gerçek zamanlı video dönüştürme teknolojisi ile 8K, 4K, UHD, HD ve SD çözünürlükler, HDR içerikler, farklı en-boy oranları ve farklı kare sayıları arasında dönüştürme yeteneğine sahiptir yani herhangi bir formata dönüştürmeden direkt montaja başlanabilir. Bu, daha hızlı düzenleme yapabileceğiniz ve yaratıcılığa daha çok zaman ayırabileceğiniz anlamına gelir. Ayrıca EDIUS, Multi-camyani müzik klibi, konserler, organizasyonlar, düğünler gibi çok kameralı çekim montajında sunduğu hız ve avantajlarla öne çıkmaktadır. EDIUS, Nvidia ekran kartlarının GPU gücünden ve çok çekirdekli işlemcilerin performansından tamamen yararlanır ve yüksek render hızları sunar.

En iyi kurgu yazılım hangisidir 2

Premiere Pro CC

Adobe Premiere Pro; After Effects, Photoshop ve Frame.io gibi Adobe programlarıyla entegre çalışarak, Adobe Creative Cloud’a sahip kullanıcılara büyük kolaylık sağlamaktadır. Creative Cloud sisteminde tüm varlıklarınıza gerek duyduğunuz anda tüm platformlardan ve araçlardan erişebilirsiniz. Adobe Stock uygulamasıyla entegre çalışan Premiere Pro, kurgu yaparken projenizde ücretsiz veya ücretli video, fotoğraf, müzik ve hazır yazı şablonlarını aramanızı, önizleyebilmenizi, lisanslayabilmenizi ve anında projenizde kullanmanızı sağlar.

En iyi kurgu yazılım hangisidir 11

Final Cut Pro

Appleın kendi yazılımı olan Final Cut Pro, Apple’ın donanım gücünü arkasına alarak ve Apple’ın diğer kendi yazılımlarıyla ortak çalışarak güçlü bir entegrasyon ve hız vaat eder. MacOS ve en yeni Mac bilgisayarlar için optimize edilen Apple ProRes RAW kodeği, akıcı oynatma, düzenleme ve hızlı dışa aktarmaya olanak tanır. Apple’ın kendi M serisi işlemci yongaları, yeni MacBook Pro’da Final Cut Pro için her yere götürebileceğiniz bir dizüstü iş istasyonu performansı vaat eder. Final Cut Pro; AppleNeural Engine, modern Metal engine ve CPU, GPU ve Apple Neural Engine arasında paylaşılan süper hızlı birleşik bellek gibi teknolojilerin gücünden yararlanarak verimli bir iş akışı sunar. Final Cut Pro; Motion, Compressor, Logic Pro ve MainStage dahil olmak üzere video ve müzik oluşturmaya yönelik Apple’ın 4 profesyonel uygulamasıyla entegre çalışır. 

Peki en iyi profesyonel kurgu yazılımı hangisidir?

Bir video düzenleme yazılımından beklenen aslında çok basittir; fikir ve sonuç arasındaki sürecin kesintisiz ve en hızlı şekilde ilerlemesini sağlaması. Editörler, ne istediğini belirlemek ve istediği sonuca ulaşmak arasındaki süreçte sorunsuz ve hızlı ilerleyebileceği programı seçerek yoluna devam eder. Bu bağlamda şunu diyebiliriz ki en iyi kurgu yazılımı; kurgu editörünün rahatça ve kolay kullanabildiği, hakim olduğu, özelliklerini çok iyi bildiği, onun ihtiyaçlarını karşılayan yazılımdır.

Lisanslama Şekli

Diğer bir kriter lisanslama şeklidir. EDIUS ve Final Cut Pro kalıcı lisanstır, yani ilk başta bir kere ödeme yapılır ve lisans sizin olur, böylelikle hem bütçenizi öngörebilir hem de her yıl yeni bir alım prosedürüyle uğraşmazsınız. Premiere pro ise abonelik sistemindedir ve yılda 1 ödeme yapılması gerekir. Biraz daha düşük bir bütçeyle işe başlamak isteyenler için iyi bir seçenek sunar.

İşletim Sistemi

EDIUS sadece Windows’ta, Final Cut Pro sadece MacOS’ta, Premiere Pro ise her iki işletim sisteminde de kullanılabilir. Hangi işletim sistemine hakimseniz sizin için en iyi kurgu programı o işletim sisteminde çalışan programlardan biri olacaktır. Yoksa işletim sistemine alışmak bile çok zamanınızı alacak ve iş akışınızı yavaşlatacaktır.

En iyi kurgu yazılım hangisidir 2

Bütçe

En önemli kriterlerden biri de bütçedir. Final Cut Pro sadece MacOS işletim sistemiyle çalıştığı için Apple marka bir bilgisayar gerektirir. Ve 4K projelerde genel olarak sorunsuz çalışabileceğiniz bir masaüstü Apple Mac Pro ortalama 7400USD civarında iken yakın performanslar sunan bir Windows masaüstü bilgisayar hemen hemen yarı fiyatınadır.

Sonuç olarak

"En iyi profesyonel kurgu yazılımı hangisidir?” sorusunun kesin bir cevabı yoktur ve muhtemelen hiçbir zaman da olmayacaktır. Çünkü bu ölçülebilen ve net sonuçlar alabileceğiniz bir durum değildir. Kriterler tamamen insan odaklıdır ve sonucu her zaman insanın kendisi belirler.

 

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.