Sosyal medya üzerinden profesyonel ve kaliteli canlı yayın nasıl yapılır.

22-12-2020 10:17
Sosyal medya üzerinden profesyonel ve kaliteli canlı yayın nasıl yapılır.

Sosyal medya profesyonel ve kaliteli canlı yayın nasıl yapılır.


Öncelikle şunu belirtmek isterim ki konu bahsedeceğimiz yayın bireysel yapılacak yayınlar değil profesyonel ekipmanlarla Facebook ve youtube  gibi sosyal medya platformlarından yapılmak istenen profesyonel ve kaliteli kurumsal canlı yayınlar için gerekli olan ekipmanlar hakkındadır.


Çoğu zaman bize sorulan sorular kameram var, bilgisayarım var profesyonel olarak Facebook veya YouTube'a yayın yapmak istiyorum fakat kameramdaki görüntüyü bilgisayarıma aktaramıyorum şeklinde olmaktadır. Burada profesyonel yayın yapabilmek için profesyonel ekipmanlar kullanmanız gerekmektedir ve bir cep telefonundan ziyade profesyonel kamera switcher ve iyi bir bilgisayar ile kurumsal yayın yapabilirsiniz.

 

Sosyal Medyada Canlı Yayın için hangi kamerayı kullanmalısınız?

 

Kameradan başlamak gerekirse profesyonel kamera olarak Sony Z190, Sony Z150, Sony NX200, Sony Z90 gibi kameraları kullanabilirsiniz. Elinizde DSLR iyi çekim yapan veya başka markalarda profesyonel kameralar varsa onlardan alacağınız görüntüyü de kullanabilirsiniz.

 

 

Sosyal Medyada Canlı Yayın için hangi bilgisayarı kullanmalısınız?

 

Profesyonel yayın için ortalama bir bilgisayar başlangıç seviyesinde işinizi görecektir. Fakat iyi bilgisayar her zaman için daha iyi sonuçlar verir, özellikle canlı yayını profesyonel yapmak için kullanacağınız özel programlar varsa bu programları kaldıracak konfigürasyonu iyi bir bilgisayar tercih edebilirsiniz. Bunun içinde kullanacağınız yazılım tarafından belirlenen sistem gereksinimlerini araştırmanız lazım. Örneğin Edius kullanacaksanız www.ediusturkey.com dan veya Vmix gibi yazılımlar kullanacaksanız Provideo dan sistem gereksinimlerini öğrenebilirsiniz. Bunu yazımızın ilerleyen bölümlerinde tekrar paylaşacağız.

Web TV Nedir 2

 

Hangisi Switcher kullanmalısınız?

  

Burada karşımıza birçok çözüm çıkmaktadır. İhtiyacınıza göre herhangi bir switcher kullanabilir ve profesyonel yayın yapabilirsiniz. Switcher, esas itibarıyla profesyonel kameramızdaki görüntüyü bilgisayarınıza atmanıza veya direkt canlı yayın yapmanıza yardımcı olacak profesyonel bir ekipmandır, bunlara kısaca değinelim.

 

1- Yolobox canlı yayın cihazı

 

Yolobox, mobil olarak kullanılabilen profesyonel bir cihazdır. Ortalama bir stüdyoda ihtiyaç duyduğunuz birçok şeyi tek başına karşılayabilir. Özellikler Son Çıkan Yolobox Pro modeli tam anlamıyla bir stüdyo diyebiliriz.  Kameradan direk canlı yayın yapmanızı sağlar. Üzerinde SIM kart takmak için özel bir yeri vardır. SIM kart ile direkt internete bağlanıp kameradan aldığınız görüntüyü belli bir noktaya iletebilir veya Facebook YouTube gibi platformlara aynı anda yayın yapabilirsiniz. Hatta yayın esnasında kayıt alabilir alt yazı logo gibi ihtiyaçlarınızı yolobox karşılayabilirsiniz. Kısaca dışarıda bir çekim yapacaksanız kameranızın yanında yolobox olması yeterli olacaktır veya içerde bir yayın yapacaksanız tüm ihtiyaçlarınızı yine yolobox karşılayacaktır. Detaylı bilgi linkten öğrenebilirsiniz.

Yolobox Ppo 2

 

2- instream instagram Tiktok Canlı Yayın Cihazı

 instream, android tabanlı instagram, Tiktok ve diğerleri için daha iyi ve profesyonel içerikler üretin canlı yayınlar yapın.

android tabanlı instagram, Tiktok ve diğerleri için daha iyi ve profesyonel içerikler üretin canlı yayınlar yapın.

Çoklu Video Kaynakları: 2 HDMI Girişi + 1 USB Girişi + SD Kart

Android İşletim Sisteminde Çalıştırma: Bilgisayar/OBS gerektirmez

Üç farklı Internet Bağlantı Seçeneği: Wi-Fi, 4G LTE, Kablo

Dokunmatik Ekran Kontrolü: Akıllı telefonunuz gibi sezgisel olarak çalışın

Dahili Batarya: 3+ saat sürer

Taşınabilirlik ve Hareketlilik: Kompakt boyut, sırt çantasına sığar

Hareket Halinde Yaşa : Tek bir kutuda tüm mobil canlı yayın stüdyosu

 

 

 


instream 2

 

 

3- Magewell Capture Card - Görüntü Yakalama Kartı

  

Magewell görüntü yakalama kartları kullanımı oldukça kolay ve istikrarlı çalışan özel görüntü kartlarıdır. Bu görüntü kartları tak çalıştır mantığıyla çalışır, kameranızdaki görüntüyü direkt bilgisayarınıza atmaya yarar. Kameranıza hdmi üzerinden Magewell'i bağladığınız zaman görüntüyü kayıpsız olarak bilgisayarınıza gönderebilirsiniz. Kısaca Magewell profesyonel kameranızı webcam gibi kullanmanıza olanak sağlar.

 

4- Atem Mini Switcher

 

Atem Mini BlackMagic Design tarafından geliştirilmiş profesyonel switcher'lardan biridir. İhtiyacınıza göre birçok modeli vardır. Canlı yayın yapmak istiyorsanız ve aynı anda birden çok kamerayı bağlayıp yayına girmek istiyorsanız Atem Mini bu ihtiyacınızı çok kolay bir şekilde çözmektedir.

 

Atem Mini'nin Atem Mini Pro Atem Mini pro İsoAtem Mini Extreme gibi birden çok modeli bulunmaktadır. ihtiyaçlarınıza göre birini tanesini seçebilirsiniz. Örneğin Atem Mini'de 4 adet HDMI girişi bulunmaktadır. Ses girişi picture-in-picture gibi özellikleri bulunmaktadır. Atem Mini Pro da ekstra olarak h264 formatında Flash diske kayıt ve ethernet üzerinden YouTube gibi platformları doğrudan yayın özelliği bulunmaktadır. Atem Mini Extreme de ise Atem Mini pro'ya göre 8 HDMI Giriş 2 HDMI ayrı çıkış 2 USB portu ve bir kulaklık bağlantısı bulunmaktadır.

 

Atem Mini modellerini linkten inceleyebilirsiniz.

 

Hangi Sosyal Medya Yazılımını kullanmalıyım?

 

Canlı yayın tarafında birçok yazılım bulunmaktadır ama bizim daha çok önereceğimiz kullanacağınız switcher’ın kendi yazılımı varsa başlangıç seviyesinde onu kullanmanızdır. Örneğin, Yolobox’ta bilgisayara ihtiyacınız bulunmamaktadır her şeyi yolobox üzerinden yapabilirsiniz. Atem Mini'de ise kendi Atem Mini kontrol yazılımı bulunmaktadır. Tüm kontrolleri buradan yapabilirsiniz. Daha kapsamlı bir çözüm şey istiyorsanız vMix yazılımını kullanabilir, tam anlamıyla profesyonel ekipmana ihtiyacınız varsa Newtek Tricaster kesinlikle tavsiyemiz olacaktır.

 

Bu ürünlerin hepsini sitemizden ulaşabilirsiniz özel fiyat için bizimle iletişime geçmeyi unutmayın Ayrıca web TV'yi ve profesyonel stüdyo projeleriniz için lütfen iletişime geçin ve bizden destek alın.

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.